ROT-avdrag vid snickeriarbeten

När ROT-avdrag introducerades i Sverige öppnade det en rad nya möjligheter för villaägare och bostadsrättsinnehavare. Du kan göra avdrag från din skatt för arbetskostnaden för arbeten när du anlitar snickare för reparationer och underhåll samt ombyggnationer.

Om du köper en tjänst är det den person som har utfört arbetet som drar av arbetskostnaden på din faktura. Sammanlagt kan du dra av max 50 000 kronor per år, summa för ROT- och RUT-avdrag räknas ihop.

Regler för ROT-avdrag för snickeriarbeten

När du använder dig av ROT-avdrag är det viktigt att du känner till reglerna ordentligt. Tänk till exempel på att arbetskostnaden måste uppgå till en bestämd nivå exklusive materialkostnader. Du som bor i ett nybyggt hus kan dessutom inte få ROT-avdrag under de första fem åren. Bor du i en bostadsrätt gäller reduktionen endast för inre underhåll.

Kontakta oss via formulär som du finner här på hemsida så hjälper vi dig att avgöra om ditt snickeriprojekt berättar dig till avdrag.

Regler för att anlita en snickare

Snickaren som utför arbete i din villa eller bostadsrätt måste för att vara berättigad till ROT-avdrag ha ett företag som blivit godkänt för F-skatt. Företaget måste vara registrerat och F-skattsedel måste finnas innan arbetet genomförs. Om du är släkt med snickaren som äger företaget får personen inte utföra arbete, däremot kan en anställd på företaget utföra arbetet. Reglerna är många och vi har erfarenhet om reglerna som gäller för avdrag för snickeriarbeten som sker inne i eller direkt utanpå ditt hus/fritidshus.

Vilka arbeten godkänns?

ROT-avdraget omfattar en lång rad tjänster. Bra att känna till är att det inte bara är själva arbetet som räknas in. Efter ett utfört arbete kan det krävas rengöring som tar tid, städning av material och andra grovsopor efter ett ROT-arbete räknas som ett ROT-arbete i sig. Tänk på det i din ansökan om avdrag. Dra nyttja av vår expertis om vilka avdrag som du kan göra för snickeriarbeten, fyll i vårt formulär som du finner på vår hemsida.

Hur gammal behöver du vara för att få Rot-avdrag på snickeriarbeten?

Förkortningen ROT-avdrag står för reparation, ombyggnad, tillbyggnad. Om du är minst 18 år gammal, äger bostaden där arbetet blir utfört och betalar skatt i Sverige kan du se fram emot hjälp med snickeriarbeten i bostad. Du kan dock inte göra avdrag för en ny byggnad och tillbyggnader på en fristående friggebod är inte avdragsgilla. 

ROT-avdrag kan göras för större projekt som att bygga en ny veranda men även mindre projekt som att bygga en garderob eller sätta upp en vägg mellan rum.

När ska arbete betalas?

Vår ambition är att hjälpa dig att utnyttja ROT-avdrag på bästa sätt. Vare sig du vill ha en ny vedbod eller en altan runt hela huset kan du få hjälp av erfarna snickare i Ludvika. Om du köper en tjänst måste du betala tillräcklig med skatt för att kunna göra ROT-avdrag. Det är även viktigt att komma ihåg att du måste betala för arbetet före 31 december för att detta avdrag ska räknas med i årets deklaration.

Elektronisk betalning från och med Januari 2020

För att slippa negativa överraskningar är det viktigt att du har kontroll över hur mycket av ROT-avdraget som du har utnyttjat. ROT-avdrag är en typ av skattereduktion eller ”skatterabatt” som hjälper dig att finansiera snickeriprojekt i din bostad. 

Från och med januari 2020 måste alla betalningar för arbeten ske elektroniskt för att du ska kunna göra avdrag.
 

Du kan betala med kontokort eller göra en betalning med stöd av BankID

  • Det går även utmärkt att göra en betalning med Swish
  • Betalningar med inbetalningskort på bank eller via e-tjänst är en form av elektronisk betalning som accepteras om du vill göra avdrag för ett arbete som utförts i din bostad eller fastighet
  • Kom ihåg att betalning ska innehålla uppgifter om avsändare och mottagare av beloppet samt tidpunkten och storleken på beloppet
  • Utnyttja vår specialistkompetens inom områden när du planerar ett snickeriarbete. Du finner ett formulär på vår hemsida där du kan fylla i din funderingar och frågor rörande ROT-avdrag

Kontakta oss via kontaktformuläret här på hemsidan

Våra snickare är professionella och hjälper dig gärna med frågor kopplat till ROT-avdraget. Kontakta oss via formuläret här på sidan så återkommer vi snarast.