Vanliga frågor inom bygg i Ludvika

När du ska utföra ett byggprojekt har du säkert flera olika frågor som du vill få svar på. Här kan du få svar på några av de frågorna. Du kan också kontakta oss på som arbetar inom bygg i Ludvika för svar på andra frågor eller för att erhålla kostnadsfri rådgivning för ditt projekt.

När man ska utföra olika byggprojekt hemma krävs det ibland både kunskap och erfarenhet för vissa hantverksarbeten så de blir ett bra och hållbart resultat. Då kan det kännas tryggt att man kan anlita oss inom bygg i Ludvika för att utföra projektet så man kan vara säker på att arbetet utförs fackmannamässigt och enligt gällande byggnormer. 

Nedan finner du svar på några av de vanligaste frågorna som brukar infinna sig då du ska utföra ett projekt inom bygg i Ludvika.

 

Vanliga frågor och svar från inom bygg i Ludvika

1. När behöver man ansöka om bygglov?

Bygglov krävs när man bygger nya byggnader på en tomt. Det finns dock undantag som exempelvis då man bygger ett Attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter eller en friggebod på maximalt 15 kvadratmeter. 

För exempelvis en altan eller ett uterum krävs inget bygglov om altanen eller uterummet är förankrat i fastigheten som man bor i. Ska man sätta tak och väggar på altanen kan det krävas bygglov. För renoveringar och ombyggnationer krävs normalt inget bygglov. Bygglov krävs dock om du ska bygga ett nytt badrum i en fastighet eller om du förändrar husets utseende så att det skiljer sig från detaljplanen i området.

2. Finns det byggarbeten man inte bör eller får göra själv?

I din fastighet kan du självklart utföra alla typer av arbeten dock så krävs det behöriga hantverkare för vissa byggarbeten som arbete med elektricitet, VVS och arbeten som utförs i våtrumsutrymmen. Om du utför arbetet själv eller anlitar någon som inte är behörig och det senare uppstår exempelvis en fuktskada så kan försäkringsbolaget neka ersättning. Du kan också bli ersättningsskyldig om du bor i flerfamiljshus och om fukten går vidare till andra bostäder.

3. Hur fungerar ROT-avdrag vid byggprojekt?

ROT-avdrag är ett skatteavdrag som gör det möjligt för dig att få ett avdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaderna då du anlitar ett byggföretag som innehar F-skattesedel. Avdraget får du direkt på fakturan så att du slipper ligga ute med pengarna. Du kan erhålla ett avdrag på maximalt 50 000 kronor per år. Det krävs att du äger fastigheten, att fastigheten är i minst 5 år och att du har betalat in minst motsvarande belopp i skatt.

4. Vad är branschenliga garantier?

Alla seriösa företag lämnar garantier på sitt arbete som enligt branschnormer ska vara minst 10 år. Under 10 år har du rätt att få fel åtgärdade enligt konsumenttjänstlagen, oavsett vilka garantier du fått från byggföretaget. De flesta byggföretagen lämnar därför garanti under minst 10 år och i vissa fall kan du få ännu längre garantier.

Boka ett hembesök för bygg i Ludvika

Har du ett byggprojekt som ska utföras kan du vända dig till oss på S.N WoodConstructions som erbjuder tjänster inom bygg i Ludvika till både privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Du kan kontakta oss genom formuläret på vår hemsida för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan diskutera ditt byggprojekt och lämna tips och råd.